top of page

Idei de meniu la inceput de diversificare


Îmi amintesc și acum cu câtă nerăbdare așteptam vizitele medicale lunare ale Anastasiei ca să discutăm cu medicul pediatru despre cum vom începe, iar ulterior avansa diversificarea ei. Recunosc că ascultam cu sfințenie ceea ce ne spunea, mai ales că am avut norocul să întâlnim un medic foarte bine pregătit, empatic și relaxat în același timp care ne-a fost alături în toate momentele în care am avut nevoie, lucru pe care îl face cu succes și astăzi.


Plecând de la recomandările doamnei doctor, pentru a mă asigura că țin cont de ele, am început să îmi fac diverse scheme pe un caiet, lucru care mi-a ușurat cumva această călătorie. Zilele trecute mă întreba o prietenă dacă îmi amintesc cum am început diversificarea Anastasiei și cum îi combinam legumele? Pentru mine au fost destul de provocatoare primele luni. Îmi doream să îi ofer o alimentație cât mai variată ca ea să se poată obișnui cu diverse gusturi și arome, iar ulterior să își aleagă ce îi place si ce nu. Astfel, mi-am amintit de notițele mele din primele luni de diversificare si azi, când Gusturile Anastasiei împlinește 1 an, consider că este un moment bun să le împartășesc cu tine, ocazie cu care ÎȚI MULȚUMESC că îmi ești alături în această aventură!


Înainte de asta îți voi mărturisi că Anastasia a fost hrănită mixt încă de la naștere. În primele șase luni nu a consumat altceva în afară de lapte matern și lapte praf (Pre-NAN în prima lună, iar ulterior Topfer până la 2 ani, deși alăptată a fost numai până la 14 luni). Deși primeam tot felul de întrebări și recomandări de a îî oferi ceai sau suc de fructe, am ales să merg pe mâna pediatrului.


Astfel, la șase luni am început diversificarea cu legume la masa de prânz. La șapte luni a apărut și a doua masă de solide, mai exact gustarea de fructe și cereleale/brânză de dimineață, urmând ca la opt luni să apară și cea de-a doua gustare, implicit a treia masă, care consta fie din iaurt, iaurt cu legume sau banană, paste cu legume, mămăligă cu brânză și iaurt sau pâine cu gem sau cu vinete și alte legume. Exemple concrete vei regăsi mai jos.


Ce aș mai vrea să menționez înainte de a îți spune concret cum arăta planul ei de mese este faptul că am ținut cont la început de regula celor 2 - 3 zile în care îi testam reacțiile la alimentele nou introduse. În plus, în ceea ce privește alergenii, cât și fructele cu risc alergenic crescut, am decis să i le includ în alimentație înainte de vârsta de 12 luni. Am început cu diversificarea clasică, iar după primele șase săptămâni, ori de câte ori aveam ocazia, îi dădeam și bucăți cât să simtă textura alimentelor și să se obișnuiască cu ele, precum o jumătate pe banană pe care o molfăia înainte să îi pregătesc piureul de legume sau poate o bucată dintr-un cartof tăiat pe lung și fiert pe care o lăsam să o ducă singurică la gură, urmărind-o în același timp. Cred că aș putea să povestesc destul de mult despre experiența noastră și provocările avute, însă mă gândesc că e timpul să îți spun concret cum au arătat lucrurile în cazul nostru.

 

Idei de meniu luna a 7-a

 

Idei de meniu luna a 8-a

 

Idei de meniu luna a 9-a


Pe scurt, cam astea sunt câteva dintre mesele pe care le-a avut Anastasia în primele luni. Pentru orice întrebare, nu ezita să mă contactezi!


Diversificare lină și plăcută!

1 comment

1 Comment


simonaroman83
Apr 25, 2021

Sunt de super ajutor !!! Multumesc mult!! 🤗

Like
bottom of page