Te-ai gandit ca si clatitele vegetale pot fi la fel de bune ca cele pe care ti le amintesti din copilarie si care era musai sa contina lapte si oua pentru a avea gust bun? Sau cel putin asa era in cazul meu. :)
Personal asociez clatitele cu micul dejun din weekend pentru ca atunci am mai mult timp pe care il pot dedica pregatirii lui.
Pentru ca au fost cateva zile in care ni s-a recomandat ca Anastasia sa nu consume produse cu risc alergen din cauza unei urticarii aparute peste noapte, am pregatit sambata dimineata un mic-dejun din ingrediente vegetale. Am tot incercat diverse retete de-a lungul timpului, insa nu pot spune ca am fost foarte incantata. Poate ca nu nimeream cantitatile si poate ca nici tigaia nu ma ajuta.
De aceasta data insa, am conceput o reteta cu gandul la reteta de baza pentru clatitele clasice. Pentru ca nu am vrut sa adaug niciun fel de indulcitor, m-am gandit sa inlocuiesc oul cu o banana bine coapa, pasata, pe care o aveam casa. In plus, in locul laptelui am folosit apa minerala, aducandu-mi aminte ca bunica mea punea in clatitele cu lapte putina apa minerala pentru a fi pufoase. Tot de la ea am invatat sa fac clatite asa ca, cu gandul la acele momente, m-am apucat de treaba, nu de alta, insa cand Anastasiei ii este foame, chiar trebuie sa te misti rapid ca nu-i de gluma! :D
Ingrediente
Pentru clatite:
1 banana
250 gr faina
750 ml apa minerala (sau 750 ml apa plata/lapte vegetal + 1 lingurita bicarbonat sau 250 ml apa minerala si 500 ml lapte vegetal )
1 lingura ulei de cocos
1 lingurita scortisoara
Pentru merele caramelizate:
2 mere taiate cubulete
2 lingurite ulei de cocos
4 linguri apa
1 lingurita scortisoara
1 lingura sirop artar (optional)
O alternativa pentru merele caramelizate ar fi un gem de fructe fara zahar adaugat.
Modul de preparare
Intr-un castron pasezi banana cu o furculita, adaugi jumatate din cantitatea de lichid si omoegenizezi.
Ulterior adaugi faina si amesteci, dupa care adaugi restul cantitatii de lichid, scortisoara, lingura de ulei de cocos si omegenizezi bine.
Dupa ce ai pregatit aluatul, cureti cele doua mere si le toci cubulete de marime potrivita.
Ungi tigaia cu putin ulei, elimini excesul cu un servetel de bucatarie si prajesti clatitele.
In timp ce prajesti clatitele, intr-o cratita mica, adaugi merele impreuna cu untul de cocos si le pui pe aragaz, la foc mic. Le calesti aproximativ 5 - 7 minute, dupa care adaugi siropul de artar (optional), iar ulterior apa si scortisoara. Le mai lasi pe foc pentru cateva minute pana se inmoaie putin.
Cand termini de prajit clatitele, le poti umple cu merele caramelizate sau cu gemul de fructe fara zahar.
Recunosc ca de cand a aparut Anastasia, bunicile ei fac in fiecare sezon cel putin gem de prune fara zahar ca noi sa avem mereu stoc pentru ca ei ii place foarte mult. Indiferent ce are pe masa, daca vede gemul de prune nu renunta pana nu obtine o lingurita.
תגובות