top of page

Cornulete fara zahar cu gem


Intr-unul din weekendurile in care ne aflam in vizita la bunicii Anastasiei, mi-am amintit de cornuletele pe care mi le facea mama in copilarie asa ca am rugat-o sa caute caietul albastru cu retete pe care mi-l aminteam. Si cred ca mai avea si unul stil blocnotes, alb-crem cu dungute verticale in rosu sau portocaliu. :D


Ei bine, cornuletele mamei erau extrem de gustoase, asa ca am adaptat reteta ei astfel incat sa i le pot oferi Anastasiei si sa mananc si eu fara sa am mustrari de constiinta. Astfel, reteta de mai jos este o reteta clasica, adaptata, usor de pregatit. Ca si umplutura am folosit gem de prune fara zahar. La fel de bine, in absenta gemului, poti folosi mere rase, calite in putin unt cu scortisoara. In plus, respectand aceasta reteta, consider ca pot fi oferite si bebelusilor de la 8 luni, dupa momentul la care i-a fost introdus glutenul in alimentatie. Cat despre ou, eu folosesc oul intreg in preparate de cand avea 8 luni (aluaturi de diverse feluri si briose, plus omleta). Sunt fragede si isi pastreaza gustul si prospetimea pana la 5 zile daca sunt pastrate in frigider, intr-un recipient inchis ermetic.

Ingrediente
  • 1 pachet de unt (200 gr) topit

  • 5 linguri de apa

  • 1 lingura de otet

  • Sare (optional)

  • 1 ou

  • 350 - 370 g faina

  • gem de prune fara zahar, cu sa fara nuca macinata, pentru umplutura sau mere rase, calite in unt si scortisoara



Modul de preparare

Pornesti cuptorul si il setezi la 180 grade sau foc mediu.


Tapetezi tava in care le vei coace cu hartie de copt.


Topesti untul si il lasa putin la racit.


Intr-un castron adaugi untul, apa, otetul si oul si omogenizezi bine.


Incorporezi faina in amestecul umed amestecand bine. Daca aluatul este lipicios, mai adaugati putina faina.


Cand aluatul este bine omogenizat si nu mai este lipicios astfel incat sa il poti modela, intinzi o foaie subtire cu sucitorul si formezi patratele in mijlocul carora pui o lingurita de gem. Optional, poti adauga si 1 -2 linguri de nuca macinata in gemul folosit ca si umplutura.


Le rulezi ca in poza si le pui in tava pentru copt.


Bagi tava in cuptorul preincalzit si le lasi pana ce capata o culoare usor aurie. Timpul de coacere difera in functie de grosimea foii, undeva intre 10 - 15 minute.


Scoti tava din cuptor si le lasi cateva minute sa se raceasa, iar apoi le muti pe o farfurie pe care le lasi la racit. Numai dupa ce s-au racit complet le poti transfera in recipientul care se inchide ermetic.


In plus, cand sunt gata, daca totusi ai iubitori de zahar prin preajma, le poti pudra cu zahar pudra.


Spor la prajiturit!

Kommentare


bottom of page