top of page

Idei gustoase si sanatoase pentru copii si parinti

  • Gusturile Anastasiei on Facebook

Cozonac fara zahar si fara framantare



Recunosc, asociez cozonacul cu zilele de sarbatoare pentru ca, de fiecare Paste sau Craciun, fie ca eram acasa la mama sau la bunica, cozonacul era nelipsit pe masa. Si imi amintesc cu mare placere de acele momente de sarbatoare petrecute cu familia extinsa. Anul acesta, cel putin Pastele, va fi usor atipic pentru ca vom ramane acasa la noi asa ca este un moment bun sa fac din nou cozonac.

Din dorinta de a gasi variante baby-friendly, dar si gustoase ca sa poata fi consumate si de catre adulti, am adaptat retetele de cozonac fara framantare intalnite. Aceasta presupune lasarea compozitie la dospit peste noapte. in frigider. Astfel, zaharul este inlocuit integral sau partial, in functie de preferinte, cu indulcitori permisi in alimentatia copilului dupa 1 an, in loc de cacao am folosit carob, iar nuca poate fi macinata sau tocata. Eu am optat pentru nuca tocata intrucat Anastasia e mare fan nuci si se bucura ori de cate ori le gaseste in preparate.

Ingrediente pentru 1 cozonac

Pentru cozonac:

  • 500 g faina

  • 300 ml lapte caldut

  • 1 lingurita zahar (folosita strict pentru dizolvarea drojdiei; poti inlocui cu artar, agave, melasa. Daca dizolvi drojdia in sirop de artar nu mai creste la fel de mult, insa gustul e acealasi. )

  • 10 lg sirop artar/agave (sau 80 gr zahar brut)

  • 7 g drojdie uscata

  • 100 g unt

  • 1 lg smantana

  • 1 lg ulei

  • 3 galbenusuri

  • coaja de la o lamaie

  • un praf sare (optional)

Pentru umplutura:

  • 200 gr nuca macinata/tocata

  • 40 g carob (pudra roscove) - sau cacao daca il faceti pentru copiii mai mari sau adulti

  • 100 g stafide tocate

  • 3 albusuri de ou

  • 2 linguri sirop artar/agave/miere (1 lingura sirop artar = 60 gr zahar brut)

Pentru uns:

  • 1 galbenus ou

Modul de preparare

Intr-un castron pui drojdia, 1 lingura de zahar brun (sau o lingura sirop artar) si 100 ml lapte caldut. Amesteci pana se dizolva drojdia si lasi deoparte pentru 5-10 minute.

Intr-un alt castron pui faina, peste care se adaugi drojdia topita (amestecul pregatit mai sus), untul topit si racit, galbenusurile amestecate cu siropul de artar, restul de lapte, smantana si framanti aluatul aproximativ 5 minute.


Spre final adaugi uleiul si mai framanti pret de cateva minute.


Pui aluatul intr-un vas mai mare astfel incat sa aiba loc sa creasca si il lasi la temperatura camerei pentru 30 minute.


Dupa ce a crescut la temperatura camerei, pui o folie alimentara deasupra vasului si il bagi la frigider cel putin pentru 12 ore.


Este necesara schimbarea vasului in care ai pregatit numai daca acesta nu ar fi suficient de incapator ca sa aiba loc suficient sa creasca. Daca decizi sa muti aluatul in alt vas inainte de a il baga la frigider, poti unge peretii vasului cu putin ulei astfel incat manevrarea sa fie mai usoara cand vei pregati cozonacii.

A doua zi sau dupa ce au trecut cele 12 ore, se scoate aluatul din frigider si se lasa putin la temperatura camerei pana pregatesti masa de lucru si umplutura.


Pentru a pregati umplutura, bati albusurile spuma, adaugi siropul de artar/agave, dupa care incorporezi cu o spatula pudra de roscove, iar apoi nuca macinata. Daca folosesti nuca tocata in locul celei macinate, atunci incorporezi numai pudra de roscove si nuca o adaugi la final, impreuna cu stafidele.


Imparti aluatul in doua parti egale si fiecare bucata se intinde cu sucitorul in forma unui dreptunghi astfel incat lungimea sa fie la dimensiunea tavii. Ca si grosime, eu am optat pentru un centimetru intrucat am vrut sa pot pune cat mai multa umplutura in el pentru gust si aspect placut.


Pe fiecare din cele doua parti pui cate jumatate din compozitia de albusuri cu carob, iar ulterior stafidele.


Se ruleaza fiecare parte, iar ulterior se impletesc si se pun in tava in care se va coace, in care ai pus in prealabil hartie de copt.


Ungi cozonacul cu galbenus de ou si il lasi sa creasca in tava pana ce temperatura cuptorului a ajuns la 160 grade. Personal am optat pentru programul cu aer circulant si i-am lasat in cuptor aproximativ 1 ora.


Intrucat timpul de coacere difera de la un cuptor la altul, il scoti din cuptor cand acesta a trecut testul scobitorii. Il scoti din tava, il pui pe un tocator de lemn si il lasi la racit acoperit cu un prosop de bucatarie din textil.


Se taie cozonacul numai dupa ce s-a racit complet. Tot dupa ce s-a racit, recomand sa il infasori in folie alimentara pentru a-si pastra cat mai mult prospetimea.


Spor la copt!

Comments


bottom of page