Zilele acestea am tot oscilat in ceea ce priveste meniul, in special cel de dulciuri. Am pregatit cozonac si pasca, insa ma gandeam ca nu ar strica si un alt desert. Cu toate astea, voiam ceva usor, care sa mearga dupa atatea mancaruri grele, si in acelasi timp baby-friendly si fara zahar. In urma cu ceva timp am avut un dovleac placintar mai mare pe care nu l-am folosit integral, partea care a ramas am dat-o pe razatoare, am calit dovleacult cu putin unt, apa si scortisoara si l-am pus in frigider asa ca mi-am amintit de aceasta reteta de crema de dovleac placintar pe care am facut-o de mai multe ori, fie cu dovleac proaspat, fie cu dovleac congelat.
Aceasta crema de dovleac placintar, ca o crema de zahar, fara zahar, este un desert usor, racoritor chiar, potrivit in zilele cand vrei ceva bun si sanatos. Mai mult, daca nu adaugi deloc miere, aceasta crema este potrivita si pentru bebelusi incepand cu varsta de 7 luni, dupa ce introduci oul si dovleacul. Anastasiei i-am pus oul integral in preparate, dupa ce i-am inclus treptat in alimentatie galbenusul de ou. Daca insa nu i-ati dat pana acum albusul de ou, folositi numai galbenusul de ou. La final preparatul are consistenta foarte apropiata de cea a cremei de zahar ars clasice si poate fi mancata cu usurinta de bebelusi ca mic dejun sau gustare. Daca nu adaugi miere in preparat, atunci pentru adultii care prefera gustul intens de dulce, poti adauga miere sau o dulceata de fructe cand o servesti. Din aceasta cantitate ies 6 portii generoase.
Ingrediente
4 oua
500 ml lapte caldut
500 gr dovleac copt
2 - 3 lingurite de scortisoara
4 linguri miere (optional)
30 gr unt (20 gr pentru dovleac, 10 gr pentru uns tava)
Modul de preparare
Cureti dovleacul placintar, il dai pe razatoare si il pui la calit intr-o cratita in care ai adaugat 20 grame de unt si putina apa. Il lasi in cratita pana se inmoaie, amestecand din cand in cand. Cand este facut, adica isi schimab culoare si se inmoaie, il iei de pe foc, adaugi scortisoara si il lasi la racit.
Daca il ai deja pregatit (in frigider sau congelat), e musai sa adaugi scortisoara inainte de a il integra in preparatul final.
Pornesti cuptorul si il setezi la 170 grade sau foc mediu.
Cand dovleacul este aproape rece, separi oualele si bati albusurile spuma cu ajutorul unui mixer. In cazul in care vrei sa folositi numai galbenus, atunci iti recomand ca si pe aceastea sa le bati bine cu mixerul.
Intr-un alt castron bati bine galbenusurile, dupa care adaugi treptat laptele caldut si omogenizezi.
In castronul cu galbenusuri si lapte, adaugi dovleacul calit si racit si omogenizezi.
La final, incorporezi amestecul astfel format in albusurile spuma cu ajutorul unei spatule si omogenizezi bine. Compozitia va fi una lichida care se va schimba pe parcursul timpului de coacere.
Amestecul astfel format il torni intr-o tava unsa cu unt si bagi tava in cuptorul preincalzit pentru 45-50 minute.
Cand este gata, scoti tava si lasi la racit inainte de a servi intrucat este un preparat care se serveste rece sau la temperatura camerei. Se pastreaza foarte bine in frigider pentru 1 - 2 zile, intr-un recipient acoperit.
Crema va avea un gust dulce si aromat dat de dovleacul placintar si de scortisoara. Daca insa preferati gustul de dulce mai intens, pentru adulti puteti adauga in farfurie, miere sau dulceata pe deasupra. Pentru bebelusi si copiii mici optez pentru servirea ca atare sau cel mult cu fructe proaspete. Depinde insa de cum prefera fiecare.
Sper sa iti placa!
Comments