
În această săptămână am plecat pentru câteva zile din București așa că a fost o ocazie bună să pregătesc din nou empanadas care sunt practic pateuri pe care le poți umple cu ce vrei tu, atât dulci, cât și sărate. În plus, se păstrează pentru mai multe zile într-un recipient bine închis la temperatura camerei sau în frigider. Le pregătesc ori de câte ori plecăm la drum și vreau să mă asigur că voi avea ce să îi dau Anastasiei, atât la gustare, dar și la mesele principale alături de iaurt, fructe sau legume. De această dată am făcut 2 compoziții urmând să plecam pentru 5 zile împreună cu alți prieteni cu copiii. Cum am vrut să avem mai multe opțiuni le-am umplut cu mere cu scorțișoară, ricotta cu caise și brănză de vaci cu ardei.
Am aflat pentru prima dată de această rețetă de la o prietenă care a învățat să le pregătească de la mama ei, stabilita în Spania, acum multă vreme. Draga mea prietenă pregătea frecvent cu brânză și legume pentru cel mic care la acea vreme avea în jur de 1 an sau cu ton și ou pentru adulți.
Așadar, cum este perioada din an în care cei mai mulți dintre noi pleacă pentru câteva zile în concediu, empanadas pot fi o alternativă sănătoasă la diversele gustărele procesate pe care le găsești în comerț. Mai mult, le poți pregăti și atunci când ai gătit în weekend carne la cuptor și îți mai rămân una sau doua bucățele, pe care le transformi, alături de câteva legume, în umplutura pentru empanadas și le servești la prânzul sau cina de a doua zi alături de o salată de sezon.
Dar gata cu vorba, să vă spun cât de ușor se pregătesc, însă nu înainte de a menționa că până în prezent le-am pregătit cu carne și legume, ceapă verde cu bucățele de ardei și roșii, spanac cu/fără brânză pe care le-am călit în apă într-o tigaie inainte, brânză de vaci cu ardei, mere călite, gem de prune fără zahăr, ricotta cu caise, brânză de vaci cu stafide, fiind astfel potrivite pentru toată familia, inclusiv pentru cei mici după vârstă de 1 an.
Și ca să nu uit, poți pregăti mai mult aluat, iar ce nu consumi acum, să congelezi. Am folosit la fel de bine și aluat pregătit dinainte, pe care l-am congelat, iar ulterior decongelat în frigider.
#empanadas #pateuri #gustaridulci #gustarisarate #familyfriendly #babyfriendly #12months #anastasiataste
Ingrediente
Pentru aluat:
3 căni făină 170 gr unt nesărat
1 ou pentru aluat, plus 1 - 2 ouă pentru a unge pateurile înainte de a le băga în cuptor
1/4 cana de apa sau lapte, poti merge pana la 1/2 pentru a obtine consistenta potrivita
Umplutură cu mere:
2 mere rase
2 lingurițe scorțișoară
100 ml apă
1 lingură zeamă de lămâie
1 cubuleț unt
1 plic zahăr vanilat (opțional)
Umplutură cu ricotta și caise:
100 gr ricotta
2 caise tăiate cubulețe
1 lingură cocos
Umplutură cu brânză și ardei:
100 gr brânză de vaci
1 jumătate de ardei kapia tăiat cubulețe
Busuioc
Oregano
Piper
Sare (opțional)
Modul de preparare
Într-un blender adaugi făina și untul topit și blenduiești bine.
Adaugi apoi, treptat, oul si apa (laptele) și blenduiești din nou până ce vei obține un aluat omogen. Scoate-l din blender și lasă-l la răcit, în frigider, pentru aproximativ 20 minute.
Aluatul astfel obținut, dacă nu îl consumi integral, îl poți păstra în frigider pentru aproximativ 2 zile sau chiar congela, așa cum menționam mai sus.
Cât aluatul e în frigider, pregătești umplutura. Merele rase se pun într-o crăticioară pe foc mic împreună cu untul, apa, scorțișoara, zeama de lămâie șî zahărul vanilat. Se omogenizează și se călesc până ce tot lichidul scade și ele se caramelizează puțin.
Ricotta și caisele tăiate cubulețe se amestecă cu fulgii de cocos și apoi gata umplutura.
La fel și în cazul brânzei cu ardei, pe care le amesteci împreună cu condimentele.
Acum că ai totul pregătit, pornești cuptorul și îl setezi la 170 grade pentru a se încălzi până bagi tava în cuptor.
Întinzi aluatul cu ajutorul unui sucitor astfel încât să ai o foaie relativ subțire. Cu ajutorului unei căni sau al unui pahar, tai rotunduri din aluat. Dacă ai forme de pateuri, cu atât mai ușor, Personal am pregătit primele dățî folosind un pahar și o furculiță, forma achiziționând-o ulterior. În interiorul rotundurilor formate, pe jumătate, pui umplutura dorită, după care le sigilezi cu ajutorul mâinii și chiar al unei furculițe astfel încât să fie bine închise. Dacă vei pune prea multă umplutură, se vor desface în cuptor.
Le pui în forma de copt tapetată cu hârtie de copt, le ungi cu puțin ou, poțî presăra pe deasupra semințe de susan, fulgi de cocos sau mix de semințe pentru a le distinge la final în funcție de umplutură și le coci în cuptorul preîncălzit la 170 grade sau foc mediu până ce devin aurii.
Le poți consuma calde sau reci, în funcție de preferințe.
Spor la copt și poftă bună!
P.S. Cele cu mere au semințe de susan pe deasupra, pe cele cu ricotta și caise am presărat fulgi de cocos, iar pe cele cu brânză și ardei un mix de semințe. :)
Comments