Anastasiei ii place tare mult nuca si tot ce este cu nuca, iar anul acesta, de Paste, a fost foarte incantata de cozonacul cu nuca si cacao, incantare care s-a mentinut si dupa ce cozonacul s-a terminat pentru ca isi mai amintea cand si cand si mentiona. :) Dupa ce am facut aceste fursecuri cu nuca, m-am bucurat nespus sa constat ca gustul se aseamana cumva cu cel al cozonacului. Sa iti mai spun ca in urmatoarele zile, cand incercam sa ii dau diverse alte gustari, imi spunea ca ea vrea biscuiti din cutia roz?!
Daca iti place gustul cozonacului cu nuca, iti recomand cu caldura sa incerci aceasta reteta de fursecuri care se fac foarte usor si care sunt potrivite atat pentru cei mari, cat si pentru cei mici, pentru ca pot fi consumate inclusiv de catre bebelusi incepand cu varsta de 8 luni. Agentul de crestere este drojdia, aceasta fiind un foarte bun substituent al prafului de copt in preparate. Drojdia de bere poate fi introdusa in alimentatia celor mici inca de la varsta de 6 luni, insa, cum contine gluten, e de preferat sa ii urmaresti reactia la gluten care, dupa recomandarile celor mai multi pediatri, poate fi introdus dupa prima sau a doua luna de diversificare. Revenind insa la fursecuri, partea si mai frumoasa este ca isi pastreaza prospetimea pentru 3-4 zile daca, dupa ce s-au racit, le pui intr-un recipient bine inchis, chiar in frigider.
Ingrediente
Pentru aluat:
1 ou
3 linguri miere (sirop de artar/ sirop de agave/ 12 curmale)
9 curmale fara samburi
80 ml ulei
60 - 80 ml lapte
100 g amidon
1/2 plic drojdie uscata
300 gr faina de grau
Pentru umplutura:
40 ml ulei
1 lingura miere
1 ou
15 gr pudra de roscove (sau cacao pentru copiii mai mari si adulti)
2 linguri nuca macinata
100 gr faina de grau
Modul de preparare
Porneste cuptorul si seteaza-l la 170 grade sau la foc mediu.
Intr-un castron adaugi oul, laptele, uleiul si mierea si omogenizezi bine. Daca nu vrei sa folosesti miere sau alt sirop, atunci pune curmalele intr-o cana impreuna cu 3 linguri de apa si blenduieste-le cu ajutorul unui blender vertical, dupa care le adaugi in castron.
Adaugi amidonul si drojdia si omogenizezi bine, iar apoi adaugi treptat faina amestecand cu o furculita la inceput, iar ulterior cu mana pana incorporezi bine toata faina.
Formezi o bila din aluatul respectiv si lasi putin de-o parte pana pregatesti umplutura.
Intr-un alt castron adaugi un ou, uleiul, mierea, pudra de roscove si nuca macinata. Omogenizezi bine dupa care incorporezi treptat faina.
Ca sa ajungi la forma finala a fursecurilor, va fi nevoie sa rulezi aluatul peste care vei fi pus umplutura, cu ajutorul unei hartii de copt. Astfel, in loc sa tapetezi masa de lucru cu faina, de aceasta data vei folosi hartie de copt.
Pune pe masa de lucru hartie de copt, iar cu ajutorul unui sucitor, intinde aluatul sub forma unui dreptunghi. Foaia astfel intinsa trebuie sa fie mai mult lunga decat lata, latimea sa fie de aproximativ 12 - 15 cm, iar grosimea foii de maxim 0,5 cm.
Pe mijlocul ei, pune pe lungime, umplutura, iar apoi ruleaza cu ajutorul hartiei de copt.
Din sulul astfel obtinut vei taia felii de 2 cm grosime pe care le vei pune intr-o tava tapetata cu hartie de copt.
Baga tava in cuptorul preincalzit la 170 grade pentru 12 - 18 minute sau pana ce fursecurile capata o culoare aurie. Daca veti folosi curmale, culoarea lor va fi usor mai inchisa la final.
Cand fursecurile sunt gata, scoti tava din cuptor si le lasi la racit. Daca doresti, pentru adulti, le poti pudra putin cu zahar vanilat inainte de a le servi.
Spor la prajiturit!
Comments