top of page

Tocanita cu carne de pui


Așa cum am mai spus și cu alte ocazii, Anastasia a avut parte de o alimentație variată încă din primele luni întrucât mi-am dorit să o expun la cât mai multe gusturi, fără a ține cont de preferințele mele, ca ea să poată mai târziu să își facă propriile alegeri. Această inițiativă a fost continuată și după ce a început să meargă la creșă, acolo având parte de un meniu variat, iar eu completându-i la cină sau în weekend cu alimentele care consider că îi lipsesc din meniul de la creșă în săptămâna în curs.

Cum, printre altele, îi plac mult ciorbele și mâncărurile cu carne și legume, am ales să îi pregătesc o tocăniță #babyfriendly cu carne de pui. Atât carnea, cât și legumele sunt călite în apă în care am adăugat ulei numai pentru gust, evitând astfel să prăjesc efectiv ca în rețetele clasice. Totodată am folosit ca și condimente numai piper, boia de ardei dulce, tarhon, pătrunjel și am exclus sarea pe care noi, ca și adulți, am adăugat-o la final, direct în farfurie.

Ingrediente

Pentru 4 porții

  • 650 gr carne de pui (personal am folosit piept de pui)

  • 2 dovlecei potriviți ca mărime

  • 3 cepe medii

  • 4 morcovi

  • 400 gr roșii cuburi (am folosit roșii în bulion)

  • Pătrunjel

  • Tarhon

  • Piper

  • Boia de ardei dulce

  • Sare (opțional)

  • Ulei de măsline / floarea soarelui (2 linguri)

Modul de preparare

Pentru început am spălat carnea și legumele, pe care ulterior le-am curățat.

Dacă vrei să îl implici și pe cel mic, îl poți lăsa să spele legumele și să le pună ulterior într-un castron.


Începi prin a tăia carnea cubulețe, pe care ulterior o pui în cratița împreună cu o lingură de ulei și un sfert de cană de apă. Condimentezi cu piper și boia de ardei dulce și pui cratița pe foc mic spre mediu și o călești amestecând din când în când până ce carnea se albește.


Când carnea s-a albit, adaugi ceapa tăiată julien, o nouă lingură de ulei și o jumătate de cană de apă. După 5 - 10 minute adaugi morcovul tăiat rondele și acoperi oala cu un capac. Păstrezi focul mic spre mediu amestecând din când în când.


Când au trecut aproximativ 20 minute din momentul în care ai adăugat ceapa și morcovul și acestea s-au înmuiat puțin, adaugi și dovleceii tăiați cubulețe. Condimentezi cu piper, boia de ardei dulce, mai adaugi 1/2 cană cu apă, pui capacul și lași să fiarbă pentru aproximativ 10 minute amestecând din când în când. Dacă este nevoie, mai completezi cu apă.


După aproximativ 5 - 10 minute sau când dovlecelul s-a înmuiat, adaugi roșiile cuburi, tarhon și pătrunjel și lași pe foc pentru alte 10 minute sau până ce se evaporă din lichid, având însă grijă ca acesta să nu se evapore complet. Dacă foloseți roșii proaspete și nu în bulion, este necesar să adaugi din nou o jumătate de cană cu apă pentru a evita prinderea ingredientelor de cratiță (lipirea lor).


Când tocănița este gata, o servești caldă așa cum este sau cu o salată verde sau murături. Noi am asezonat-o cu castraveți murați, iar Anastasia a mâncat-o simplă.


Spor la gătit și poftă bună!

Comments


bottom of page