Azi mi-am amintit că acum 2 ani, pe vremea când Anastasia împlinea 11 luni, i-am pregătit un tort cu căpșuni, cu ingredientele deja introduse în alimentația ei până la acel moment.
Deși acum ei îi adaug diverși îndulcitori #babyfriendly precum sirop de arțar sau sirop de agave sau miere, atunci când îi pregătesc diverse deserturi, azi am decis să refac acel tort fără a le folosi pentru că, așa cum e recomandat de pediatru, aceștia pot fi folosiți abia după un an. În plus, azi am înlocuit făina de grâu cu cea de migdale pentru că, în ultima vreme, am întâlnit din ce în ce mai multe persoane, inclusiv copii, cu intoleranță la gluten.
Astfel, tortul pregătit în această formă, poate fi consumat de către cei mici chiar înainte de a împlini 1 an. Bineînțeles că, pentru a te apropia mai mult de gustul clasic, le poți adăuga așa cum e menționat în rețetă.
Ingrediente
Ingredientele sunt pentru un tort cu diametrul de 18 cm
Pentru blat:
4 ouă
8 linguri făină de migdale sau făina de grâu fără gluten sau făină de grâu dacă bebe nu are o dieta cu restricții
2 linguri pudră de roșcove (o poți înlocui cu nucă)
1 linguriță praf de copt fără gluten
6 linguri piure de mere (mere cu banane) - aprox. 90 gr (sau 4 linguri sirop de arțar sau miere dacă nu vrei să folosești piure de fructe și vrei un tort mai dulce sau chiar zahar de stevie)
Pentru cremă:
250 gr mascarpone
200 gr brânză de vaci sau ricotta sau cremă de
4 linguri fulgi de cocos
un vârf linguriță pudră de vanilie
6 linguri piure de mere (sau mere cu banane) - aprox. 90 gr (SAU 4 linguri de miere/sirop de arțar/ sirop de agave /zahar de stevie pentru gust mai dulce)
2 linguri miere / sirop de arțar (opțional, caz în care suplimentezi cu 1 lingură fulgi de cocos)
150 gr căpșuni (le poți înlocui cu orice fruct în absența lor)
Pentru crema folosită la acoperirea tortului:
250 gr mascarpone
50 gr brânză de vaci sau ricotta sau smântână pentru frișcă neîndulcită
2 - 3 linguri fulgi de cocos
un vârf linguriță pudră de vanilie
un vârf scoțișoară Ceylon
2 - 3 linguri sirop de arțar (sau miere sau sirop de agave sau zahar se stevie pentru gust mai dulce) - opțional
100 gr căpșuni proaspete - pentru ornarea torturilor și a prăjiturilor este recomandat să folosim numai fructe proaspete (nu congelate)
Modul de preparare
Blatul
Pentru pregătirea blatului separi albușurile de gălbenușuri și setezi cuptorul la 170 grade sau foc mediu.
Albușurile le bați spumă până își dublează volumul și au aspect lucios. Adaugi piureul de fructe (sau siropul de arțar) și continui să mixezi.
După ce ai încorporat piureul de fructe, adaugi, pe rând, gălbenușurile, continuând să amesteci cu mixerul.
La final adaugi pudra de roșcove, făina de migdale (grâu) și praful de copt, amestecând ușor cu o spatulă de jos în sus pentru a nu scoate aerul din albușuri.
Când ai obținut un amestec omogen, transferi compoziția într-o formă de tort, preferabil cu pereți detașabili, tapetată cu hârtie de copt și bagi în cuptorul încins pentru 35 - 45 minute (până ce trece testul scobitorii). Timpul de coacere variază de la un cuptor la altul. Evită să deschizi cuptorul pe durata coacerii pentru că altfel blatul se va lăsa.
Când este gata, îl scoți din formă după aproxiativ 5 minute și îl lași la răcit pe un tocător de lemn sau un grătar.
Crema
Pentru pregătirea cremei amesteci ingredientele cu ajutorul unui mixer sau cu telul până vei obține un amestec omogen și lași crema la frigider până ce se răcește blatul.
Crema pentru acoperirea tortului
Amesteci toate ingredientele cu ajutorul unui mixer sau cu telul până vei obține un amestec omogen și lași crema la frigider până ce termini de asamblat tortul.
Asamblarea tortului
Blatul răcit îl tai cu un cuțit bine ascuțit în 3 părți cu înălțime egală.
Așezi primul blat pe un platou, după care adaugi o treime din cremă și jumătate din căpșuni tăiate în cubulețe mici.
Adaugi al doilea blat, încă o parte de cremă și căpșuni tăiate cubulețe.
Adaugi și cel de al treilea blat și deasupra restul de cremă, după care bagi tortul la rece pentru aproximativ 2 ore.
Personal îl montez folosind peretele detașabil tapetat cu folie de acetat astfel încât la final marginile să fie drepte. Atât peretele detașabil cât și folia le înlătur la final, după ce a stat la rece. Poți la fel de bine să îl montezi clasic.
După ce tortul a stat la rece cel puțin doua ore, îl îmbraci cu crema pregătită pentru acoperirea lui, atât deasupra, cât și pe lateral. Îl poți orna cu căpșuni proaspete. Personal am folosit suplimentar pudră de sfeclă roșie și pudră de zmeură, naturale, fără aditivi și fără zahăr.
Dacă ai întrebări sau anumite aspecte îți sunt neclare, nu ezita să mă contactezi.
Spor la prăjiturit!
Commentaires