Anul acesta, de ziua Anastasiei, am avut doua petreceri in doua zile diferite asa ca am pregatit si doua torturi diferite, cate unul pentru fiecare zi. Unul a fost cu fructe de padure, iar cel de-al doilea cu portocale, ambele pregatindu-se relativ la fel. Va spun sincer ca a iesit fabulos!
Daca se apropie o sarbatoare in familie si vrei sa pregatesti un tort baby-friendly pe care sa il aprecieze si adultii, atunci tortul cu portocale poate fi o optiune. Mai mult, consider ca este potrivit si in perioada sarbatorilor de Paste intrucat nu contine oua ceea ce consider a fi un plus intrucat in aceasta perioada avem tendinta sa consumam multe oua si atunci incercam sa le reducem in alte preparate ca sa evitam excesul. In plus, se pregateste usor si are la baza ingrediente simple. #birthdaycake #dates #bananas #cheesecream #orange #familyfriendly #babyfriendly
Ingrediente pentru blat
2 cani de faina
2 lingurite praf de copt
1 praf de sare (optional)
2 banane bine coapte
1/2 cana de ulei de masline
1 cana de lapte
12 - 15 curmale uscate, fara samburi, tocate (sau 2/3 cana sirop artar)
Zeama de la 1/2 lamaie
Ingrediente pentru crema
250 gr unt
500 gr branza dulce (branza de casa)
200 gr mascarpone
3 linguri de sirop de artar/miere/agave
2 lingurite de agar agar
zeama de la 3 portocale
3 portocale
Modul de preparare
Pentru inceput te vei ocupa de #blat. Primul pas este acela de a pune curmalele fara samburi la hidratat, in apa calduta.
Incingi cuptorul la 190 grade si tapetezi o forma de tort cu hartie de copt. Eu am folosit o forma de 26 cm.
Amesteca intr-un bol cele 2 cani de faina cu praful de copt (stins in putina zeama de lamaie), precum si sarea, daca decizi sa o adaugi.
In alt castron, zdrobesti bananele cu o furculita si adaugi uleiul de masline si laptele.
Incorporeaza ingredientele umede in cele uscate.
Toaca curmalele pe care le-ai tinut la hidratat pana acum si amesteca-le bine in compozitia rezultata.
Toarna aluatul astfel obtinut in forma de tort si da-l la cuptor pana se rumeneste usor si trece testul scobitorii, aproximativ 40 - 50 minute.
Cand blatul este copt, scoate-l din cuptor si lasa-l sa se raceasca, acoperind forma de tort cu un prosop de bucatarie. Numai dupa ce te asiguri ca blatul s-a racit, il tai in trei parti, incercand ca blaturile astfel obtinute sa aiba o dimensiune relativ egala. E de preferat sa folosesti un cutit de bucatarie bine ascutit, cu lama mai lunga astfel incat felierea sa fie mai usoara.
Pana se raceste blatul, te poti ocupa de #crema. Untul moale, la temperatura camerei, se mixeaza impreuna cu mascarpone pana devine cremos. Atentie, daca untul nu este moale, se vor forma mici bobite de unt in crema si nu vei obtine cremozitatea dorita.
Dupa ce ai amestecat bine untul cu mascarpone, incorporezi usor branza dulce si siropul de artar. Crema o vei folosi atat pentru a umple blaturile, cat si pentru décor.
Dai crema la rece pentru 15 - 20 minute, timp in care poti pregati blaturile.
Acum este momentul sa te ocupi de #topping. Intr-un ibric de inox sau o craticioara, pui zeama de la 3 portocale si completezi cu apa sau zeama de lamaie pana la 200 ml, impreuna cu agar agarul. Lasi pe foc 1 minut din momentul in care incepe sa fiarba, dupa care iei de pe foc si amesteci usor in toppingul astfel format, pana se limpezeste usor, acest proces ajutand in acelasi timp si la racirea lui. Il lasi sa se raceasca cam 10-15 minute.
Dupa ce pregatesti blaturile, crema a stat la rece in frigider si toppingul e gata, poti incepe sa #asamblezi tortul. Pentru ca noua ne plac torturile insiropate, am decis ca fiecare blat sa il insiropez cu zeama de portocala si lamaie, amestecata cu apa in care au stat curmalele la hidratat. Acesta este un pas optional, la fel cum in locul apei in care ai hidratat curmale poti folosi numai suc natural de fructe.
Peste fiecare blat astfel insiropat pui un strat de crema si cateva bucatele de portocala, adaugi al doilea blat pe care il insiropezi, adaugi crema si bucatelele de portocala, iar deasupra pui cel de-al treilea blat, insiropat sau nu, depinde numai de tine. :)
Dupa ce ai montat tortul, treci la etapa urmatoare in care folosesti crema ramasa pentru acoperirea lui integrala, iar pe deasupra pui toppingul de fructe si, optional, fructe proaspete inainte de a-l servi.
Recomand sa il pastrezi in frigider pentru cel putin 2-3 ore inainte de a-l servi si, totodata, evita sa il lasi prea mult la temperatura camerei inainte de servire intrucat crema se poate lasa din cauza faptului ca nu are gelatina sau alt intaritor.
Spor la prajiturit!
Comentários