top of page

Tort vegan cu fructe, caju si cocos


De cele mai multe ori, în weekenduri prăjituresc pentru noi și pentru prieteni. Sâmbătă însă am avut parte de o surpriză plăcută. O vecină din comunitatea în care locuiesc m-a întrebat dacă o pot ajuta cu un tort pentru a doua zi, pentru fetița ei care urma să împlinească doi ani, pentru că, din păcate, persoane pe care o contactase inițial nu o mai putea ajuta. Cum eu, atunci când aud de copii devin empatică, dar extrem de empatică, am acceptat provocarea pentru că m-am gândit la cât de mult mi-am dorit eu ca Anastasia să se poată bucura și să poată mânca din torturile de la aniversările ei.

De ce provocare? Pentru că am avut indicații ca în tortul pentru mica prințesă ce urma să fie aniversată să nu adaug, sub nicio formă, lactate, fructe uscate sau soia. Asta mi-a îngustat destul de mult plaja de ingrediente cu care m-aș fi putut juca, iar partea bună este că, în final, rezultatul a fost peste așteptări, iar asta mi-a umplut sufletul de bucurie.

Tortul este unul vegan, potrivit pentru copiii și adulții cu intoleranță la lactoză sau chiar pentru cei care vor să diversifice. În plus, nu conține zahăr, nici măcar fructe uscate sau sirop de arțar. Este un tort #babyfriendly, pe care îl puteți pregăti cu încredere pentru și pentru bebeluși începând cu vârsta de 8 luni.

Ingrediente

Pentru blat:

  • 2 căni făină (380 gr)

  • 2 mere potrivite ca mărime (rase)

  • 2 banane potrivite ca mărime

  • 1/2 cană lapte de migdale

  • 1/2 cană ulei de cocos (120 gr)

  • 2 linguriÈ›e praf de copt

  • 2 linguriÈ›e bicarbonat stins in zeamă de lămâie

  • 1 linguriță scorÈ›iÈ™oară

  • Un vârf pudră de vanilie (extract de vanilie)

Pentru cremă:

  • 200 gr caju crud (pe care îl vei pune la hidratat înainte de a te apuca de blat)

  • 200 gr cremă de cocos din conservă (aceasta trebuie È›inută în prealabil la frigider, cel puÈ›in 4 ore, iar pentru cremă vom folosi doar 200 gr din partea solidă de deasupra) - 2/3 din partea solidă dintr-o conservă de cocos

  • 1 lingură unt de cocos

  • Pudră de vanilie (extract de vanilie)

  • 500 ml apă fiartă pentru hidratat caju

  • 50 gr afine

  • 50 gr zmeură

Pentru glazură:

  • 400 gr cremă de cocos din conservă (aceasta trebuie È›inută în prealabil la frigider, cel puÈ›in 4 ore, iar pentru cremă vom folosi doar 200 gr din partea solidă de deasupra) - 1 È™i 1/ 3 din partea solidă dintr-o conservă de cocos

  • pudră de vanilie

  • 5 gr agar agar

  • 50 ml apă

  • fructe proaspete pentru ornat


Modul de preparare

Blatul

  1. Pornește cuptorul, setează-l la 170 grade și pregătește froma de copt tapetând-o cu hârtie de copt. Personal am folosit o formă de tort cu fundul detașabil, cu diametrul de 20 cm.

  2. Amestecă într-un bol făina cu praful de copt și bicarbonatul de sodiu, stinse în zeamă de lămâie.

  3. Într-un alt bol, amestecă ingredientele umede. Pisează banana cu o furculiță și adaugă merele rase, uleiul de cocos și laptele de migdale.

  4. Încorporeaza ingredientele umede în cele uscate.

  5. Pune aluatul în forma de copt, nivelează cu o spatulă și bagă tava în cuptor. Coace blatul până ce capătă o culoare maronie și trece testul scobitorii, aproximativ 40 - 50 minute, depinde de cuptor. Când blatul este copt, scoate-l din cuptor și lasă-l să se răcească în forma de copt după care îl poți muta pe un gratar sau un tocător de lemn ca să se răcească complet.

Crema

  1. Dacă nu ai făcut asta deja, acum este momentul să pui cele 200 grame caju crud la hidrata în apă fierbinte pentru cel puțin 30 minute. Dacă timpul îti permite, poți face asta cu 12 ore înainte de a te apuca de tort, caz în care poți hidrata în apă rece.

  2. După ce nucile caju au stat la hidratat, le clătești bine cu apă rece și le pui într-un robot de bucătărie cu lama în S sau într-un blender împreună cu 1 lingură unt de cocos. Mixezi până ce vei obține o pastă. Nu te panica în cazul în care pasta nu e perfect fină. Vei observa că la final acest lucru va trece neobservat.

  3. Peste pasta caju 200 grame din partea solidă dintr-o conservă de cocos și pudră de vanilie și mixează din nou până ce vei obține o cremă omogenă.

  4. Crema astfel formată o vei pune la frigider.

Glazura

  1. Într-un bol înalt adaugă 400 grame parte solidă dintr-o conservă de cocos cu un vârf pudră de vanilie și mixează cu ajutorul unui mixer de această dată până ce va avea o consistența spumoasă, ca o frișcă.

  2. Într-un ibric adaugi 50 grame apă cu 5 grame agar agar și pui pe foc și amesteci. Lași pe foc 1 minut din momentul în care începe să fiarbă. Lași puțin la răcit și îl încorporezi în frișca de cocos.

  3. Pune bolul la frigider până vei ajunge la pasul în care vei orna tortul.

Montarea tortului

Tortul îl vei monta pe platoul pe care îl vei servi. Pentru că după cei vei adăuga fructele în cremă aceasta va fi destul de grea, ea fiind o cremă mai moale și ușor alunecoasă inițial, recomand să îl montezi cu ajutorul părții detașabile a formei de copt punând deasupra platoului forma de copt, iar în interior adaugi, pe rând, blaturile și crema.


1. Când blatul s-a răcit complet îl tai în trei părți egale. Dacă, pe durata timpului de coacere, blatul s-a umflat inestetic, înlaturi cu un cuțit partea de deasupra astfel încât să ai trei secțiuni drepte. În poze vei vedea cum arata blatul făcut de mine pe care l-am ajustat cu cuțitul la final astfel încât tortul să fie uniform.

2. Crema pregătită mai sus o împarți în două, după ce oprești 2 linguri într-un alt vas. În jumătate adaugi afinele, iar în cealaltă jumătate zmeura. Încorporezi fructele cu ajutorul unei spatule. La interior poți folosi fructe fie proaspete, fie congelate (dar lăsate la temperatura camerei și scurse).

3. Peste primul blat pune crema cu zmeură, iar deasupra blatul următor. Dacă timpul îți permite, bagă la frigider pentru 10 -15 minute ca să se întărească puțin.

4. Scoate din frigider și adaugă crema cu afine, iar deasupra cel de-al treilea blat. Deasupra adaugi cele doua linguri de cremă simplă, oprită înainte de a adăuga fructele.

5. La final, bagi tortul la frigider și îl lași pentru cel puțin 4 - 6 ore sau chiar peste noapte. E de preferat ca glazura să fie adăugată în ziua respectivă pentru că altfel va trage din culorea fructelor și se va păta.

6. Când tortul este rece și crema închegată, înlături marginea de la forma de tort folosită pentru montare.

7. Glazura, acea frișcă din cocos, o folosești pentru a îmbrăca întregul tort.

8. La final ornezi cu fructe proaspete și nuci, în funcție de gusturi și preferințe.


Spor la prăjiturit și nu uita că este un tort care trebuie ținut la rece, iar dacă ai întrebări, sunt la un click distanță!

3 comments

3 kommentarer


Cârstea Maria Magdalena
Cârstea Maria Magdalena
09. apr. 2021

Buna seara,


Am incercat si eu aceasta reteta si am intampinat doua probleme:


  1. Blatul nu a crescut mai deloc si cand l-am scos din cuptor s-a lasat de tot. Am putut sa il tai doar in doua bucati.

  2. Am respectat proportia de 50 gr apa si 5 gr agar agar, s-a intarit cum trebuie. Insa cand sa il adaug in frisca de cocos, nu am reusit nicicum sa il imbin cu ea. Am avut numai bucati tari care nici cu mixerul nu le-am putut incorpora. Arata horror!


Mi-ati putea da un sfat si spune unde am gresit?


Multumesc.

Lik
Cârstea Maria Magdalena
Cârstea Maria Magdalena
09. apr. 2021
Svarer

Buna seara,


Da, l-am mai lasat sa se coaca si dupa ce a trecut si testul scobitorii. Merele le-am stors bine inainte sa le pun in blat, erau destul de zemoase, dar e posibil sa mai fi fost nevoie de faina.

Cat despre frisca de cocos, de aceea am si vrut sa folosesc agarul, deoarece stiu ca altfel se inmoaie destul de repede la temperatura camerei.


Oricum voi mai experimenta aceasta reteta :D Si data viitoare voi incerca sa nu mai repet aceleasi greseli.


Multumesc frumos pentru raspuns.


O seara faina!

Lik
bottom of page